UMBRISCHE WIJNEN, VERRASSEND LEKKER

 

Een 5 daagse wijnreis

 

 

 

UmbriŽ heeft veel te bieden om er een heerlijke vakantie door te brengen: middeleeuwse stadjes en kleine ommuurde dorpen (borghi), kastelen, kloosters, een frisse natuur, een heerlijke keuken en een nog intense rust. De vruchtbare grond en een zacht klimaat maken UmbriŽ uitstekend geschikt voor de wijnbouw en olijfteelt...en er worden dan ook heerlijke wijnen en gemaakt. Bijna allemaal kennen we wel de Umbrische witte wijn, Orvieto Classico d.o.c., maar wist u ook dat erin de heuvels van deze groene, zonnige regio maar liefst 11 d.o.c. (Denominazione d' Origine Controllata) en 2 d.o.c.g. (Denominazione d' Origine Controllata e Garantita) gebieden zijn. Tijdens deze wijnrondreis zal u volop de gelegenheid hebben om deze verrassend lekkere wijnen te proeven.

 

 

 

Dag 1

 

Aankomst

U wordt verwacht in uw hotel in Torgiano, dat voor deze reis een hele passelijke naam heeft, Al Grappolo d'Oro (de gouden druiventros). Torgiano is het centrum van een d.o.c.g. gebied. Het hotel ligt in het oude centrum van het plaatsje ligt en is recentelijk geheel gerestaureerd. De kamers hebben allen airconditioning, een koelkast, save en badkamer. Vanaf het zwembad in de tuin heeft u een fantastisch uitzicht over de wijngaarden van Lungarotti.  

's avonds krijgt u een diner aangeboden in een nabijgelegen restaurant. Het menu degustazione laat u grondig kennismaken met de overheerlijke Umbrische keuken. Tijdens het diner krijgt u een Umbrische wijn aangeboden.

 

Dag 2

Torgiano en Assisi

Vandaag staan de wijngebieden Torgiano en Assisi op het programma. Torgiano ligt in het vruchtbare gebied waar de twee rivieren de Chiascio en de Tiber samenvloeien. Het is gebouwd op een heuvel omringd door wijn- en olijfgaarden. In Torgiano bevindt zich het wijnhuis van de familie Lungarotti, die verscheidene prachtige wijnen maken. Het is dankzij de inzet van Giorgio Lungarotti geweest dat de Torgiano Rosso Riserva, de eerste wijn in UmbriŽ was, die het certificaat d.o.c.g. heeft gekregen.  Rond 12.00 uur wordt u in de Osteria van de Lungarotti's verwacht voor een wijnproeverij. Torgiano verlaten zonder een bezoek aan het 'Museo del Vino' is eigenlijk niet mogelijk. In het museum heeft Maria Grazia Lungarotti haar rijke verzameling aardewerk, prenten en verscheidenen andere voorwerpen, die als thema de wijncultuur hebben,  ondergebracht.

s Middags op weg naar Assisi dat we al van verre, trots tegen de Monte Subasio zien liggen. Het middeleeuwse karakter van Assisi is erg goed bewaard gebleven en u kunt hier dan ook heerlijk dwalen door de smalle, suggestieve steegjes en genieten op eťn van de vele terrasjes van het gezellige plein 'Piazza del Comune'.  Uit de heuvels rondom Assisi komen de rode en witte Assisi d.o.c., wijnen, die u kunt proeven tijdens het bezoek aan het familiebedrijf van de familie Tili. Het bedrijf wordt gerund door Maria en Pietro, die verrassende wijnen weten te maken van regionale druiven als de Trebbiano, Grechetto, Sagrantino en Canaiolo, maar zij hebben ook een mooie Chardonnay.

 

Dag 3

Montefalco

Vandaag verlaten we ons hotel in Torgiano.  We gaan op weg naar Trevi, waar de diepgroene en pittig smakende extra-vergine olijfolie vandaan komt. In een 'Frantoio'  wordt uitgelegd hoe met moderne perstechnieken de extra-vergine olijfolie verkregen en na afloop wordt de olijfolie geproefd.                                                                  

Na dit bezoek wordt het wijnstreek van Montefalco verkend, waar de rode Sagrantino, de tweede Umbrische d.o.c.g. wijn, en de Rosso di Montefalco d.o.c. vandaan komt. Montefalco bezoeken zonder de wijnen geproefd te hebben is ondenkbaar ! U heeft dan ook een lichte lunch vergezeld met een rode Rosso di Montefalco. Aan het einde van de middag brengt u een bezoek aan een biologische wijnboer in deze zone.

U overnacht in Villa Bella Magione gelegen in het plaatsje Magione aan het meer van Trasimeno. De villa ligt tegenover het kasteel van de ridders van Malta. Er is een prachtige tuin met zwembad en palestra.

 

Dag 4

Het Trasimeens meer

Op de hellingen rondom het meer zijn zo'n 350 ha wijngaarden waar druivensoorten als Sangiovese, Merlot, Gamay, Cabernet Sauvignon, Grechetto en Chardonnay te vinden zijn.  Rond 12.00 is er een wijnproeverij afgesproken op de Poggio Totone in het plaatsje Macchie. Het bedrijf wordt geleid door de vriendelijke en kundige Anna Gattobigio. 

's Middags kun je gewoon genieten van dit prachtige meer of ťťn van de eilandjes bezoeken. Het meer van Trasimeno levert zo'n 30 % van de totale zoetwatervisvangst in ItaliŽ en daarom mag een afscheidsdiner op basis van vis gecombineerd nmet een lokale wijn mag dan ook niet ontbreken !

 

Dag 5

Vertrek

 

 

 

 

 

Het pakket omvat:

  • 4 overnachtingen B&B

  • 2 diners (incl. wijn)

  • 4 wijnproeverijen

  • lichte lunch incl glas rode wijn

  • een bezoek aan een 'Frantoio'

 

Periode

het gehele jaar door

Deelnemers

minimum 2 personen

Prijs p.p. 2017

In een twee pers. kamer     Ä 555,00

 

Neem gerust contact met ons op, per email wij sturen u graag meer informatie over de reis  !