Download het programma van de groepsreis: Florence-La Verna-Assisi-Rome

DE 'VIA DI SAN FRANCESCO' - 'VIA DI ROMA': VAN LA VERNA NAAR CITTÀ DI CASTELLO

Een 7 daagse pelgrimswandeltocht 

Sinds de middeleeuwen zijn er drie grote christelijke pelgrimsplaatsen: Jeruzalem, Santiago de Compostella en Rome. De ‘Via di S. Francesco’ maakt deel uit van de Via Roma, een europese culturele route, die van Wenen naar Rome loopt, daarbij vele plaatsen passerende die met de heilige Franciscus verbonden zijn. De route, die als symbool de sleutels van H.Petrus heeft,  eindigt bij zijn graf in de San Pietro-kerk in Rome. Jaarlijks lopen vele pelgrims- en wandelliefhebbers uit verschillende werelddelen deze mooie suggestieve tocht langs hermitages, heiligdommen, eeuwenoude bossen, koele meertjes, bruisende riviertjes en middeleeuwse steden. De pelgrimsroute doorkruist Umbria van noord naar zuid en het is vooral in deze regio, thuisland van Franciscus, waar men zich het dichtst bij deze geliefde heilige voelt en in alles aan hem herinnerd worden. De Via di San Francesco, opgedeeld in 5 etappes van meerdere dagen, begint in Toscane bij het Franciscaanse klooster La Verna, waar Franciscus de stigmata ontving en passeert verscheidene hermitages en kloosters, zoals de Eremo di Cerbaiolo en het klooster van Montecasale, om uiteindelijk bij een volgend hoogtepunt te komen, Assisi. Dit middeleeuwse stadie is gebouwd op een uitloper van de Monte Subasio tussen de riviertjes de Tescio, Topino en Chiascio. Franciscus is hier geboren in 1181 of 1182 en heeft hier een groot deel van zijn leven doorgebracht. Het is zeker de moeite waard om hier een extra dag in te lassen om de verschillende Franciscaanse monumenten te bezoeken. Assisi weer verlatende wandelt u door het prachtige Umbrische landschap waar Franciscus zo veel van hield. De route volgt nu het traject dat Franciscus zelf 8 eeuwen geleden liep om in Rome de Paus te ontmoeten en passeert vele plaatsen waar hij overnachtte gedurende zijn vele reizen. U wandelt de regio Lazio binnen en hoe dichter u bij Rome komt, het einde van uw tocht, hoe vlakker, maar niet minder boeiend, het landschap wordt.

 

 

 

 

Programma in het kort:  

Dag 1  aankomst in Città di Castello 

Dag 2 een transfer met de auto naar het klooster La Verna en wandelen naar Pieve Santo Stefano (16 km)

Dag 3 Pieve Santo Stefano - Valico di Viamaggio- Montagna en een transfer naar Sansepolcro (24,4 of 22,4 km)

Dag 4 een transfer met de auto naar Montagna en wandelen naar Sansepolcro (13 km)

Dag 5 Sansepolco - Monterchi - Celle (17,8 km)

Dag 6 Celle - Città di Castello (15,1 km)

Dag 7 vertrek 

 

 

Programma:

Dag 1

Individuele aankomst in Città di Castello

Uw hotel ligt in het oude centrum van Città di Castello, gelegen in de Hoge Tibervallei omringd door een glooiend groen heuvellandschap. Het is een gezellige levendige stad, een belangrijk economisch centrum in de Hoge Tibervallei. De stad wordt grotendeels nog omringd door de stadsmuren uit 1500. Een bezoek waard zijn het stadsmuseum waar werken van Raphael, Luca Signorelli, Giovanni en Andrea della Robbia, Pomarancio en del Ghirlandaio te zien zijn en de twee musea aan de moderne kunstschilder Burri gewijd.

 

Dag 2

La Verna – Pieve Santo Stefano

Na het ontbijt heeft u een transfer naar het klooster La Verna, gelegen op de gelijknamige berg waarop Franciscus de stigmata (wondtekenen van Christus) ontvangen heeft. Uit deze periode stamt het kerkje Santa Maria degli Angeli en de kluizenaarscellen van Franciscus en zijn medebroeders. Hier omheen zijn in de loop der tijd vele kloostergebouwen gebouwd. Na uw bezoek aan het kloostercomplex begint uw eerste wandeling met een klim naar de top van Monte Calvano (1250m) vanwaar u een fantastisch uitzicht over de vallei van Pieve Santo Stefano heeft. Vanhier begint de afdaling naar Pieve, een stadje van etruskische oorsprong, maar van wiens verleden weinig bekend is doordat alle documentatie verloren is gegaan gedurende een overstroming in de 19e eeuw. U overnacht in het centrum van de stad.

Lengte:16 km ; Duur: 4 ½ uur; Moeilijkheidsgraad: gemiddeld ; Niveauverschil: + 360m  -985m

 

Dag 3

Pieve Santo Stefano – Eremo di Cerbaiolo – Montagna

Vandaag stijgt u naar de hermitage ‘Eremo di Cerbaiolo’, waarvan ook wel gezegd wordt: ‘wie La Verna heeft bezocht maar niet Cerbaiolo heeft wel de moeder maar niet het kind gezien’. Al klimmende over een wandelpad heeft u al snel een mooi uitzicht op de hermitage, dat tegen een rots gebouwd uit het dichte eikenbos te voorschijn lijkt te komen. Toen Franciscus en zijn medebroeders hier in 1216 verbleven was de hermitage een trieste verlaten plek, maar al twee jaar later vestigde de eerste Franciscaanse broeders zich hier en knappen het op. In 1230 verbleef ook de heilige Antonius in Cerbaiolo. De route gaat verder omhoog naar de Valico di Viamaggio (bergpas). Nog even verder omhoog bereikt u al wandelend door bossen de waar zo nu en een open plek u een prachtig uitzicht op het omliggende landschap biedt. Een maal de top van Monte Verde bereikt te hebben begint de afdaling over een gravelweg naar het bergo dorp Montagna. Van hier heeft u een transfer naar Sansepolcro. U overnacht in het centrum van de stad

Lengte: 24 of 22 km; Duur: 7 uur of 6u 30; Moeilijkheidsgraad: zwaar; Niveauverschil: + 1180m  -948m

 

Dag 4

Montagna –Sansepolcro

Na het ontbijt heeft u een transfer naar Montagna en volgt u weer verder de Via di S.Francesco. Het is een korte wandeling, waarbij U het klooster van Montecasale passeert, waar oorspronkelijk een herberg stond voor pelgrims die op weg naar het Heilige Land waren. Franciscus verbleef hier verscheidene keren en prees de intense stilte van deze plek. Na nog 5 km verder dalen bereikt u Sansepolcro. U heeft voldoende tijd om het centrum te verkennen. Sansepolcro is de geboortestad van de schilder Piero della Francesca, wiens schilderij ‘De verrijzenis’ u in het stadsmuseum kunt bewonderen. Zeker ook een bezoek waard is de domkerk en het ernaast gelegen bisschoppelijk paleis. U overnacht weer in het centrum van de stad.

Lengte: 11,7 km; Duur: 3 uur; Moeilijkheidsgraad: licht; Niveauverschil: + 373m -710m

 

Dag 5

Sansepolcro-Monterchi - Celle

Vandaag een kortere en vlakkere route, zodat u ruim de tijd heeft om Sansepolcro, Citerna en Monterchi te bezoeken. Sansepolcro verlatend wandelt door de vruchtbare vallei en na het gehucht Bastia wandelt u de regio Umbrië binnen. Het terrein wordt heuvelachtiger en de route begint in het bos te klimmen tot aan de poorten van Citerna, een klein middeleeuws plaatsje, dat op de lijst van de mooiste italiaanse ‘borghi’ staat. De wandeling eindigt in Monterchi waar een ander meesterwerk van Piero della Francesca te zien is. Na uw bezoek aan Monterchi wandelt u verder naar Celle. Een laatste klim en u bereikt uw agritoerisme

Lengte: 17,8 km; Duur:5 uur; Moeilijkheidsgraad: gemiddeld; Niveauverschil: +507m  -422 m

 

Dag 6

Celle – Città di Castello

Na het ontbijt weer op pad en een mooie route brengt u terug naar Città di Castello. U wandelt door een heuvellend landschap met kastanjebossen en akkervelden. Vlak voor Città di Castello ligt de Hermitage di Buon Riposo. Op deze plaats waar Franciscus in een grot verbleef tijdens zijn tochten naar La Verna is nu een hermitage gebouwd, dat in privé bezit is. Een laatste afdaling langs de Villa Montesca, waar Maria Montessori onderwijzers in haar leermethoden inwijdde, de Tiber over en u wandelt nu het centrum van Città di Castello binnen.

Lengte: 15,1 km; Duur: 4 uur; Moeilijkheidsgraad: gemiddeld; Niveauverschil: +505m  -716m

 

Dag 7

vertrek na het ontbijt of voorzetting van de Via di San Francesco

 

 

 

 

 

In de reis is inbegrepen: 

  • 6 overnachtingen in 3/4 sterren hotels en agritoerisme met ontbijt 

  • 1 avondmaaltijd in Celle

  • nederlandstalige assistentie 

  • Bagagetransport

  • routebeschrijvingen en kaarten (Nederlands)

  • Tourinformatie

  • De transfers zoals vermeld in het programma

 

 

 

Periode

Individuele reis: iedere dag gedurende de maanden maart-november (in de overige maanden op verzoek);

Niveau 3

Voor ervaren wandelaars met goede lichamelijk conditie. Routes middel/hoge landschappen met enige steile hellingen. Dagelijkse afstanden tussen 10-20 km met een gemiddelde van 3 km per uur. U wandelt over wandelpaden, bospaden en landwegen.

Prijs p.p. 2019

in een twee pers.kamer     € 575,00

In éénpers. kamer      € 690,00

alleenreizend   € 860,00

3e persoon in een driepersoonskamer € 350,00
Halfpensionstoeslag   (5 diners)  € 110,00

Op verzoek

extra overnachtingen, zonder bagagetransport, tracks voor gps

                              

      

 

Stuur ons een email wanneer u het uitgebreide programma wilt ontvangen !

Zie ook:  Città di Castello-Assisi; Assisi-Spoleto, Spoleto - RietiRieti-Roma