WANDELEN, ONTDEKKEN EN GENIETEN VAN HET UMBRISCHE LANDSCHAP

wandelvoorstellen met een gids

 

 

 

 

 

Prijzen:

Dag

130,00 € (2-4 personen)

> 4 personen ieder wandelaar extra 10,00 € 

Halve dag (3-4 uur)

90,00 €  (2-4 personen)

> 4 Ieder wandelaar extra 5,00 € 

 

 

 

EXCURSIES: Op verzoek ook wandelingen in andere gebieden van Umbrië

 

 

 

 

SCHEGGINO - SPOLETO:

 

Het kasteel van Scheggino heeft als statige wachter aan de ingang van de Valnerina-vallei sinds de middeleeuwen, vanwege de positie een belangrijke rol gespeeld. In 1522 is het kasteel het theater van een historische... en opmerkelijke veldslag geweest. In dat jaar werd het kasteel belegerd door Picozzo Brancaleoni, die er niet inslaagde om het in te nemen door de dappere verdediging van de dorpsvrouwen. Deze gebeurtenis wordt ieder jaar nog in de zomer herdacht met het 'Festa delle Donne' (feest van de vrouwen). Scheggino is, samen met Norcia, het thuisland van de truffel, die hier nog op traditionele manier gezocht wordt .

 

 

 

 

 

De wandelroute slingert eerst door gemengde bossen en loopt dan door een kastanje bos. Een vlugge klim aan het begin brengt ons naar een plateau met een prachtig uitzicht op de Valnerina en zijn bergen: Monte Coscerno, Monte Civitella, Monte Maggiore. We dalen af tussen de kastanjes om dan een stukje te volgen van de ex-spoorweg Spoleto-Norcia, aangelegd in de vorige eeuw en weer verlaten in de jaren '60. Tijdens de aanleg van de spoorweg zijn ongelovelijke niveauverschillen overbrugd, dankzij de elicoidale spoortunnels, zoals de langste  'la Caprareccia' (2 km !). Voor een groot deel loopt de spoorlijn langs de riviertjes de Nera, Corno en Sordo. Wij volgen het laastet traject, licht hellend, naar Spoleto, de schitterende stad, van oorsprong Longobardische Graafschap, vooral bekend vanwege zijn internationale muziekfestival 'Festival dei Due Mondi'.

 

Het traject kan ook omgedraaid worden. In dat geval is de stijging wat langer, maar minder steil. Bij aankomst in Scheggino is het mogelijk om extra vergine olijfolie en locale producten te proeven.

 

 

Niveau 2/3

gemiddelde zwaarte. Een wandeling in een heuvellandschap - laag gebergte met een beperkt niveauverschil (500m stijgen in totaal)

Lengte

14 km, duur van de wandeling ca. 6-7 uur

transfer Spoleto-Scheggino om de auto op te halen 50,00 Euro (1-4 personen)

 

 

 

 

DE WANDELROUTE VAN PIUS IX: GESCHIEDENIS EN NATUUR

Deze suggestieve wandeling is zeer interessant vanwege de geschiedkundige oorsprong en de mooie natuur. Voor een groot deel volgt u de bekende “sentiero di Pio IX” (wandelroute van Pius IX). Pio IX, voordat hij paus werd, was een tijd de aartsbisschop van Spoleto. In 1831, toen de troepen van de rebellen Spoleto naderde, ontvluchtte Pius IX de stad en te voet klom hij over de berg om zo af te dalen naar Ceselli in de Valnerina. Van hier op de rug van een ezel bereikt hij Leonessa, dat deel uitmaakte van het koninkrijk Sicilie. Nadat de vijandelijke troepen zich teruggetrokken hadden keerde hij op dezelfde manier weer terug naar Spoleto.

De wandeltocht begint bij het gehucht Le Cese. U volgt een wandelpad waarlangs in het voorjaar weelderig de  alpenviooltjes bloeien, u passeert een mooie kleine waterval en bereikt op 88m hoogte het verlaten dorp Sensati, het balkon van de Valnerina. U stijgt tot u vanaf de kam zicht heeft op de Vallei van Spoleto, waarna het pad afdaalt naar het dorp Schioppo, omringd door olijfgaarden. De route eindigt in Pontuglia, waar nog een oude graan- en olijfoliemolen is (niet meer in gebruik) en een waterbak voor het water dat nodig was om de molen te laten draaien. 

 

 

Inbegrepen in de wandeling:

  • Het proeven van olijfolie en locale producten bij de molen van Pontuglia

 

Niveau 2/3

gemiddelde zwaarte. Een wandeling in een heuvellandschap - laag gebergte met een beperkt niveauverschil (500m stijgen in totaal)

Lengte

12 km / ca. 6 uur

transfer Spoleto-Le Cese-Spoleto wanneer u niet zelf over een auto beschikt 70,00 Euro (1-4 personen)

 

DE WEGEN VAN DE OLIJFOLIE D.O.P.: VAN SPOLETO NAAR PORETA

Een ontspannen wandeling geschikt voor iedereen, die u onverwachte uitzichten biedt over de Valle Umbra. De route begint in Spoleto, het longobardische graafschap, dat een rijke geschiedenis heeft en vele kunsthistorische bezienswaardigheden. De stad is bekend vanwege zijn muziekfestival dat ieder jaar eind juni-begin juli gehouden wordt. De stad is is gebouwd langs de helling van de Monteluco, een heilige berg, waar sinds de oudheid Eremieten zich terugtrekken en ook de H.Franciscus trok zich hier veelvuldig, net als in de Hermitage op de Monte Subasio, terug in gebed. U doorkruist het heilige bos steeneikenbos en bereikt Eggi, gebouwd op een heuvel en omringd door altijd groene olijfgaarden.  

Vanaf hier verlaten de olijfbomen u niet meer. De route stijgt en daalt dan af naar Bazzano Inferiore, stijgt weer naar Bazzano superiore om vervolgens weer af te dalen naar Santa Maria Reggiana  (klooster en middeleeuwse kerk).

Nog steeds omringd door het zilverkleurige olijfblad bereikt u Poreta, een oude 'borgo' (middeleeuws dorp)niet ver gelegen van de Via della Spina (een belangrijke verbindingsweg die Umbria met de Marche verbond). Bij het kasteel van Poreta, nu een restaurant, dat trots uittorent boven de Valle Spoletana, bezoekt u het gebouw en proeft een overheerlijke olijfolie met het D.O.P. certificaat en locale producten.

 

 

Niveau 2/3

gemiddelde zwaarte. Een wandeling in een heuvellandschap - laag gebergte met een beperkt niveauverschil (500m stijgen in totaal)

Lengte

14 km, 5/6 uur

 

 

 

DE SPOLETO – NORCIA SPOORLIJN (VAN S.ANATOLIA DI NARCO NAAR SPOLETO)

Deze wandeling is één van de meest bijzondere in de Valnerina. Het volgt voor ca.15 km de oude ontmantelde spoorlijn, die gedurende de vorige eeuw Norcia met Spoleto verbond. De spoorlijn werd in 1926 geopend en was een sterk staaltje van engineering. Voor het traject van slechts 52 km werden maar liefst 19 tunnels gebouwd, waarvan de tunnel bij  Caprareccia bijna 2 km langs is, 24 futuristische bruggen en viaducten. Om het niveauverschil te overwinnen gebruikte men van elicodale tunnels.

De route begint in S. Anatolia di Narco, een karakteritiek dorp langs de Nera- Licht stijgend bereiken we de tunnel van Caprareccia, weer naar buiten komend zijn we in de Valle Spoletana. Hier passeren we over de spoorbrug van Cortaccione en met lichte maar constante daling bereiken we de stad Spoleto.

 

Niveau 2/3

gemiddelde zwaarte. Een wandeling in een heuvellandschap - laag gebergte met een beperkt niveauverschil (500m stijgen in totaal)

Lengte

14 km, 6/7 uur

50,00 per il transfer naar S.Anatolia di Narco om de auto weer op te halen