FASCINERENDE EN MYSTERIEUZE CULTUREN: IN HET VOETSPOOR VAN DE ETRUSKEN EN ROMEINEN

Een 8 of 10 daagse fietstocht door Umbrië en Toscane

Deze suggestieve fietsreis door Umbrië en Toscane, het hart van de umbrische, etruskische en romeinse civiliteit. Prachtige waterrijke landschappen zijn een kenmerk van deze regio’s, die gevormd zijn door de kracht van de natuur en de mensenhand. De tocht begint in Assisi, de meest sfeervolle en mystieke plaats van Umbrië. Fietsend wordt u opgenomen in dit harmonieuze landschap waar ieder stuk grond en ieder dorp zijn eigen identiteit en geschiedenis heeft. Door de eeuwen heen hebben grote civilisaties hier laag op laag geschiedenis gemaakt en tijdloze meesterwerken achtergelaten.  Toscane en Umbrië zijn doordrengd van wonderbaarlijke schoonheden. Het is een land waar in één enkel fresco duizenden kleurnuances en emoties vastgelegd zijn, landweggetjes kronkelen tussen heuvels bedekt met olijf-en wijngaarden, water zijn weg zoekt tussen het frisse groen en waar meren een intense blauwe kleur hebben, waar we in middeleeuwse steden ook nog Romeinse en Etruskische overblijfselen van ongekende waarde vinden. Aan het einde van deze reis zal duidelijk geworden zijn, dat mens en natuur een harmonieuze eenwoording kunnen bereiken. 

 

 

 

 

 

Programma 8 daagse reis: 

1. aankomst in Assisi

2. op de fiets naar P.S.Giovanni (Perugia 32 km)

3. naar het Trasimeeense meer (Passignano 64 km)

4. naar Castiglione del Lago passerende Cortona (51 km)

5. naar Orvieto passerende Città della Pieve (69 of 76 km)

6. naar Todi (45 km)

7. naar Assisi passerende Bevagna (54 km)

8. einde reis

Programma 10 daagse reis

1. aankomst in Assisi

2. op de fiets naar P.S.Giovanni (Perugia 32 km)

3. naar het Trasimeeense meer (Passignano 64 km)

4. naar Castiglione del Lago passerende Cortona (51 km)

5. naar Città della Pieve (30 km)

6. naar Orvieto (42 km)

7. naar Todi (45 km)

8. naar Bevagna (32 km)

9. naar Assisi (37 km)

8. einde reis

 

 

Programma

Dag 1

Aankomst in uw hotel

Op de eerste dag komt u aan in bekende Assisi, een middeleeuws stadje vol met zowel bekende als mindere bekende, maar niet minder mooie, kunstschatten. Gebouwd tegen de helling van Monte Subasio en omarmd door de oude stadsmuren is het een betoverend stadje vooral omdat het door de tijd heen zo goed intact is gebleven. Tijdens uw verblijf kan een bezoek aan de H.Franciscus-Basiliek natuurlijk niet overgeslagen worden. Het is een architectonisch meesterwerk bestaande uit twee kerken, die heel bijzonder boven elkaar gebouwd zijn. De kerken zijn boordevol fresco’s van grote meesters als Giotto, Cimabue en Simone Martini. Het is ook aan te raden om de overblijfselen van de Romeinse monumenten te bezoeken, zoals het Romeinse Forum onder het hoofdplein en de tempel van Minerva.

In Assisi kunt u heerlijk dwalen door de kleine steegjes en u laten betoveren door de mooiste stadspaleizen.   

Aan het einde van de dag: route briefing

U overnacht in een *** sterren hotel (Het is ook mogelijk om te boeken voor een **** sterren hotel)

 

Dag 2

Assisi – Ponte San Giovanni (32 km)

U verlaat Assisi over rustige wegen en fietst door een landschap dat gedomineerd wordt door heuvels bedekt met olijf- en wijngaarden. Langs de Tiber fietsend bereikt u Ponte S. Giovanni waar u de etruskische tombe Ipogeo dei Volumni kunt bezoeken. Deze tombe werd in 1840 ontdekt en behoord tot één van de belangrijkste monumenten uit de Etruskische tijd. De tombe maakt deel uit van het archeologische park Palazzone. 

Van het station in Ponte San Giovanni bereikt u in enkele minuten het oude centrum van de provinciehoofdstad Perugia. Hier bent u in het hart van het etruskische Perusia, waarvan de etruskische put (Pozzo Etrusco) en de twee etruskische poorten nog getuigen van zijn.

Perugia is een veelzijdige en bijzonder mooie stad met een rijke cultuur, vol monumenten, evenementen, winkels en karakteristieke wijnbarretjes, waar de bekendere Umbrische wijnen aangeboden worden en gezellige restauranten.

Overnachting in Ponte San Giovanni in een **** hotel.

 

Dag 3

Ponte San Giovanni – Passignano (64 km)

Om Passignano te bereiken fietst u over landwegen, die een panorama bieden over golvende groene heuvels om uiteindelijk af te dalen naar de kustlijn van het Trasimeense meer. Passignano ligt aan dit meer op het punt waar de heuvels in water overgaan. De stad wordt ook wel een ‘ l'isola felice ’ genoemd (“een gelukkig eiland”) want het is een ontmoetingsplaats tussen natuur en geschiedenis, kunst en folklore, rust en levendigheid.

Het was langs deze noordelijke kustlijn, tussen Malpasso en Passignano, dat de epische slag tussen de Carthagers en de Romeinen afspeelde: de slag die het begin inluidde van de legendarische twintigjarige oorlog tussen Hannibal en de Romeinen. 

Overnachting in Passignano in een *** hotel

 

Dag 4

Passignano – Cortona - Castiglione del Lago (51 km)

Vandaag is uw eindbestemming het middeleeuwse stadje Castiglione del lago, maar eerst passeert u het etruskische Cortona, dat trots op een heuveltop ligt. U verlaat het stadje weer en via rustige landwegen omringd door een waterrijk landschap en intens groene velden, bereikt u Castiglione del Lago. Het oude centrum is ommuurd en heeft drie stadspoorten. Vanaf de muren van het 13e eeuwse kasteel heeft U een mooi uitzicht over het Trasimeense meer met zijn drie eilanden.

U overnacht in een *** sterren hotel in het oude centrum.

 

Dag 5

Castiglione del Lago Città della Pieve - Orvieto  (69 of 76 km)

Het eerste deel van de etappe van vandaag biedt sfeervolle vergezichten, want u fietst door het groene heuvellandschap met zicht op het meer en de heuvelstadjes Paciano en Chiusi. Met een stevige klim bereikt u Città della Pieve, geboortestad van Perugino, de leermeester van Raffael. In de stad zijn vele frescoes van de meester te zien. De dag eindigt in Orvieto, dat tijdens in de romeinse tijd bekend was als 'Volsinii'. De stad, nu de provincie van Terni, lag naast het bekende heiligdom, ‘Fanum Voltumnae’, waar jaarlijks vele Etrusken samenkwamen om deel te nemen aan religieuze rites, spelen en evenementen. Van de 8e tot de 6e eeuw voor Christus onderging de stad een economische bloei en uit die tijd stammen vele monumenten, zoals de 'Necropoli del Crocefisso del Tufo' (necropolis van het kruis), die zijn naam dankt aan een kruis uitgesneden in de tufstenenrots en de tempel 'Tempio del Belvedere' De ernaast liggende put ‘Pozzo di San Patrizio' is gebouwd op verzoek van Paus Clemens VII om zo de stad van water te kunnen voorzien tijdens een eventueel beleg. Hijzelf was gevlucht naar Orvieto tijdens de Plundering van Rome in 1527.

U overnacht in het centrum van Orvieto in een *** sterren hotel (opverzoek is het mogelijk om in een **** hotel te overnachten

 

Dag 6

Orvieto –Todi (45 km)

Vergeet niet om de Domkerk te bezoeken voordat u de stad Orvieto verlaat. De kerk is een meesterwerk van de Italiaanse gotische architectuur. De façade is geheel versierd met prachtige bas-reliëfs van Lorenzo Maitani

Weer in het zadel fietst u over een panoramische route langs het meer van Corbara. Fiets langzaam, geniet van de vele kleurschakeringen en stop even om een teug frisse lucht in te ademen. Wanneer u een kenner van de geschiedenis bent zal u zich misschien herinneren dat hier waas de rivieren de Tiber en de Paglia elkaar ontmoeten eens de belangrijk romeinse rivierhaven Porto di Paglaino lag.

De rit van vandaag eindigt in Todi, de stad die in 1992 door Prof. Richard S. Levine uit de U.S.A gedefineerd is als de ‘meest leefbare stad van de wereld’ . Todi is gesticht door het volk de Umbri, die gevestigd waren aan de andere zijde van de Tiber. De stad heette toen Tutere (grensstad) In 340 voor Chr. maakte de stad een bloeiperiode door en werd zij door de Romeinen veroverd. Het kreeg toen de naam 'Colonia Julia Fida Tuder  en kreeg toen het recht om zelf muntgeld te slaan. Het centrum van de stad heeft een middeleeuws uiterlijk.

Overnachting in Todi in een *** sterren hotel (op verzoek ook overnachting in  ****mogelijk)

 

Dag 7

Todi – Assisi (54 km)

Vandaag fietst u door een heuvellandschap met wijn- en olijfgaarden naar Bevagna.

Dit charmante middeleeuwse plaatsje, op de lijst van de mooiste dorpen (borghi) in Italië heeft een rijk historisch verleden en viert ieder jaar het veel bezochte folklorisch feest 'Mercato delle Gaite'.

U kunt in het plaatsje resten van het Romeinse Forum en een tempel zien Wandelend door de smalle steegjes komt u langs de plaats waar eens het romeinse theater stond. U herkend het aan de ovale vorm van het huidige gebouw, nu een gerenomeerd restaurant.

U verlaat Bevagna en fietst door het bekend wijngebied van de Sagrantino DOCG., een wereldwijd bekende wijn met een onmiskenbaar karakter en intens bouquet. De route brengt u vervolgens naar Cannara, dat op de linkeroever van de Topino ligt. Dit was eens moerasland in de oudheid bekend als ‘Lacus Umber’. De naam Cannara stamt dan ook af van 'canna' (riet).

U nadert nu het einde van deze fietsvakantie, waarin de twee ongerepte regio’s Umbrië en Toscane samengesmolten zijn in één intense ervaring vol kunst, geschiedenis en natuur.

Assisi, symbool van vrede en harmonie, ziet u van verre liggen, omarmd door stadsmuren en met een trotse burcht hoog boven haar uittorende. Het is een plaats van Heiligen, kerken en kloosters; gebouwen waarin kunst en devotie samengesmolten zijn. Een groot voorbeeld hiervan is de H.Franciscus-basiliek. Maar ook de seculiere stadspaleizen staan in harmonie naast religieuze gebouwen, zoals op het centrale plein van de stad (Piazza del Comune) waar het seculiere Palazzo del Capitano del Popolo samen met de Tempel van Minerva, de Heilige Maria-kerk staat. Aan het einde van het plein kunt u het museum ‘Museo del Foro Romano’ bezoeken waar een lange gang u onder het plein zal brengen. Hier ziet u het originele romeinse plaveisel en restanten van het Forum Romanum.

De betovering van deze stad ondergaat u ook ‘s avonds nippend aan een glas wijn in één van de locale wijnbarretjes of wanneer u slenterd door de sfeervol verlichtte steegjes.

Overnachting in Assisi in een *** sterren hotel (op verzoek ook een overnachting in een **** sterren hotel mogelijk)

 

Dag 8

Vertrek na het ontbijt

 

 

 

 

De 10 daagse reis:

Dag 1-4 is gelijk aan de 8 daagse reis

Dag 5 Castiglione del Lago-Città della Pieve

Het Trasimeense meer wordt verwisseld voor het meer van Chiusi. U klimt omhoog naar deze etruskische stad met zijn interessante centrum. Na een afdaling en weer een klim bereikt u Città della Pieve, de geboortestad van de schilder Perugino. U kunt hier een aantal van zijn werken bewonderen. Città della pieve heeft een gezellig centrum.

Dag 6 Città della Pieve - Orvieto

Door weer een heuvellandschap met mooie vergezichten bereikt u eerst het dorp Fabro en dan Orvieto. U heeft voldoende  tijd om de stad met zijn interessante centrum te bezoeken

Dag 7 is gelijk aan dag 6 van de 8 daagse reis

Dag 8 Todi - Bevagna

Het eindpunt van vandaag is Bevagna, dat van Romeinse oorsprong is. Het heeft een goed bewaard gebleven middeleeuws centrum waar het één en ander te zien is. 

Dag 9 Bevagna-Montefalco-Assisi

Na een korte rit bereikt u Montefalco, bekend vanwege zijn Sagrantino wijnen. Het museum in de S.Franceso-kerk is zeker de moeite waard om te bezoeken. U daalt de Valle Umbra in en voordat u Spello bereikt passeert U Foligno, een gezellige winkelstad met uitstekende restaurantjes. Spello is net als Assisi tegen de Monte Subasio gebouwd en heeft ook een middeleeuws uiterlijk. Een panoramische weg tussen olijfgaarden brengt u weer terug naar Assisi

Dag 10 einde reis na het ontbijt

 

 

 

 

 

In de reis is inbegrepen:

  • Overnachting in  ***  sterren hotels (upgrading naar superior hotels is mogelijk)

  • Bagagetransport

  • Routebeschrijvingen in het Nederlands en kaartmateriaal (gps tracks voor uw gps zijn beschikbaar)

  • Nederlandstalige assistentie

  • Touristische informatie

  • Route briefing

 

 

Periode

Dagelijks van april tot november. 

Niveau 3

Zwaardere tocht door het aantal kilometers en de niveauverschillen. Fietsen in een heuvelachtig landschap met dagelijkse afstanden tussen de 35 – 70 km. Een toer voor fietsers met fietservaring en een goede lichamelijke conditie. U fietst over rustige   asfalt- en gravelwegen (Niet geschikt voor kinderen onder de 14 jaar) Totaal aantal kilometers: 315 km - 333 km

Prijs 2019 p.p.

8 daagse reis

in tweepers.kamer     € 680,00

in éénpers. kamer     € 810,00

3e persoon in een driepers.kamer    € 410,00

halfpensionstoeslag    € 165,00

10 daagse reis
in tweepers.kamer     € 855,00

in éénpers. kamer     € 1.050,00

3e persoon in een driepers.kamer    € 440,00

halfpensionstoeslag    € 215,00

op verzoek: fietsverhuur (city bike, hybride, e-bike of carbon racefietsen), tracks voor gps, extra overnachtingen, upgrade hotels mogelijk 

 

                                                    

                                 

 

Stuur ons een email wanneer u het uitgebreide programma wilt ontvangen !