DE VALLE UMBRA: HET HART VAN UMBRIË

 een fietstoer voor jong en oud

 

 

Umbria, bekend als het groene hart van Italië, heeft veel ongerepte valleien, met eeuwenoude olijfgaarden, frisgeurende grasvelden, vruchtbare akkers en vele wijngaarden: het is een gevarieerd landschap met wijde vlakten, golvende heuvels, bergen en blauwe meren. U fietst ontspannen door dit zonovergoten en weelderige landschap, de geur van bloemen inademend. Tijdens deze vakantie zal u genieten van betoverende uitzichten en fascinerende plaatsen vol kunst en geschiedenis bezoeken: Assisi, Spello, Foligno, Spoleto and Bevagna. Zij hebben allen hun middeleeuwse uiterlijk weten te bewaren. Smalle steegjes met de karakteristieke roze en witte stenen huizen met kleine balkonnetjes opgesierd met kleurige bloemen. Dwalende door de straatjes en over de vele pleintjes ziet u statige stadspaleizen en oude kerken vol meesterwerken van schilders als Giotto, Cimabue, Simone Martini en Filippo Lippi.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om een onvergetelijke vakantie te hebben !

 

 

 

 

Programma: 

Dag 1

Individuele aankomst in het country house

De accommodatie ligt net buiten de stadsmuren van Bevagna, omringd door akkervelden en ondergedompeld in een heerlijke rust van het platteland. Er is een ruime tuin met zwembad en een parkeerplaats waar uw auto kan staan gedurende de tocht. Voor wie met de trein of vliegtuig komt komt is er een transfer inbegrepen in de prijs.

 

Dag 2

 

Een bezoek aan Bevagna (25 km)

U maakt een rondrit over plattelandsweggetjes in de omgeving van Bevagna en heeft ook de gelegenheid om het plaatsje, dat aan het riviertje de Teverone ligt, te bezoeken. Het stadje, nog geheel omringd door de middeleeuwse stadsmuren, heette in de Romeinse tijd Mevania en maakte het een periode van economische bloei door, omdat het aan een tak van de drukke handelsweg, de Via Flaminia lag. Er is een gezellig plein waar de inwoners van Bevagna graag samenkomen. Het plein heeft een middeleeuwse fontein (piazza Filippo Silvestri) en de twee romaanse kerken San Silvestro- en San Michele Arcangelo. Aan de romeinse tijd herinnert nog het romeinse zwart/wit mozaïek van een badhuis. 

 

Dag 3

Een bezoek aan S.Maria degli Angeli en Assisi (36 km)

Deze rondrit brengt u eerst naar het plaatsje Cannara, dat ook wel de hoofdstad van de ui (cipolla). De rode ui wordt sinds oudsher hierop de vruchtbare, vochtige grond verbouwd en in de maand september wordt er zelfs een feest aangewijd dat uit heel Umbrië mensen trekt om de verscheidenen uigerechten te eten. Tijdens het leven van St. Franciscus van Assisi was Cannara weinig meer dan een versterkte plaats. Van de middeleeuwse muren is alleen nog een toren overgebleven. Er zijn nog verscheidene kerken te bezoeken.

Na Cannara fietst u naar S.Maria degli Angeli, waarvan men de koepelkerk al van boven het stadje  ziet uittorenen. Deze franciscaanse koepelkerk is gebouwd boven de Porziuncola, het kleine kerkje dat door Franciscus en zijn metgezellen gerestaureerd is. Assisi is gebouwd op een heuvel en wie niet de klim naar het stadje wil aangaan, kan van voor de kerk de stadsbus naar Assisi nemen en na afloop hier weer terugkeren om de route op te pikken.

Assisi heeft zijn middeleeuwse uiterlijk goed weten te bewaren. De stad met zijn wirwar van kleine straatjes en gezellig pleintjes biedt erg veel bezienswaardigheden, zoals de Franciscus- en Clara-basilieken, verscheidene musea en de indrukwekkende burcht. Een route over rustige landweggetjes fietst u weer terug.

 

Dag 4

Een bezoek aan Spello (33 km)

Vandaag bezoekt u een ander middeleeuws stadje. Spello is net als Assisi gebouwd tegen de flank van de Monte Subasio. U kunt uw fiets beneden in Spello laten staan en omhoog het oude centrum inlopen. Ook Spello is van romeinse oorsprong waar de stadspoorten ‘Porta Consolare e Venere’, het amfitheater en de verscheidenen mozaïekvloeren nog aan herinneren. Heel schilderachtig is de Via Torre di Properzio, een straatje dat leidt naar de Porta Venere en dat door de inwoners ’s zomers geheel opgesierd wordt met allerlei bloemen- en plantenbakken. Bezienswaardigheden zijn de 13de eeuwse Santa Maria Maggiore-kerk met een 17de eeuwse barokke façade en binnen de Baglioni kapel met de mooie fresco’s van Pinturicchio

 

Dag 5

Een bezoek aan Foligno en overnachting in Casco dell'Acqua (21 km)

Op weg naar Foligno fietst u langs de stadsmuren van Bevagna. Via de vele landweggetjes die de waterrijke vallei, Valle Umbra, doorkruisen bereikt u Foligno . Foligno ligt aan de rivier Topino en hier hoeft u, in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Umbrië, nu eens niet te klimmen door de smalle steile straatjes om het te bezoeken. Het centrum van Foligno is druk bezocht door de inwoners van de omliggende dorpen, vanwege de ruime keuze aan winkels. Ook cultureel gezien is er het één en ander te bezoeken, zoals de 12e eeuwse dom, die heel apart is door zijn dubbele façade en het 15e eeuwse palazzo Trinci met zijn mooie binnenhof. In dit paleis is het stadsmuseum gevestigd waar schilderijen uit de 14e-19e eeuw getentoonsteld zijn. Een kortere rit brengt u naar uw accommodatie, een landelijk gelegen country house.

 

Dag 6 

Naar Spoleto (24 km)

Vandaag fietst u over het Assisi-Spoleto fietspad omringd door wijngaarden, akkervelden en vele kanaaltjes naar Spoleto. Het oude stadscentrum, voor een groot deel nog omringd door de middeleeuwse stadsmuren, ziet u al van verre liggen, want zij is gebouwd op een heuvel met de altijd groene bossen van de Monteluco als decor. Spoleto is erg bekend vanwege zijn muziekfestival ‘festival dei due mondi’ dat eind juni-begin juli gehouden wordt. Vooral niet vergeten om de stadsdom met zijn prachtige fresco’s van de Florentijnse schilder Filippo Lippi te bezoeken. Een korte rit brengt u naar uw overnachtingsadres net buiten de stad.    

   

Dag 7

Vertrek na het ontbijt

 

 

 

Inbegrepen in de reis:

  • 6 overnachtingen met ontbijt  

  • routebeschrijvingen in het Nederlands en kaartmateriaal  

  • bagagetransport

  • Transfer van vliegveld Perugia of voor wie met de trein komt van Spello-station naar Bevagna en voor wie met de auto komt een transfer aan het einde van de reis om uw auto weer in Bevagna op te halen

  • Nederlandstalige assistentie

  • toerinformatie

  • routebriefing op avond van aankomst of de volgende ochtend om 9.00 uur

 

 

 

Periode 

dagelijks gedurende het gehele jaar

Niveau 1

lichte en korte fietstochten door de vallei. De tochten zijn vrijwel vlak met alleen zo nu  en dan een flauwe helling. Niveauverschillen niet meer dan 150m. Dagafstanden tussen  de 20-40 km

Prijs p.p. 2017 in een tweepersoonskamer  € 470,00
3e of 4e persoon in een driepersoons of vierpersoonskamer € 210,00
Halfpensionstoeslag  € 145,00 (kinderen 0-6 jr consumaties ter pleek in hotel af te rekenen)
kinderen 0-2 jaar gratis
kinderen 3-6 jaar 50% korting
Fietshuur volwassenen € 70,00; kinderen € 45,00; ebike € 120,00

 

 

 

Stuur ons een email wanneer u meer informatie wilt ontvangen !