CULTUUR, SPORT & ONTSPANNING

 

Wandelen of Fietsen in de omgeving van Assisi 

 

Assisi ligt in het hart van het fascinerende groene, glooiende Umbrië. Het middeleeuwse stadje ligt erg mooi gebouwd tegen de helling van de Monte Subasio. Het is al van verre te zien met zijn torens en imponerende burcht, die als een trotse wachter hoog boven de stad uittorent. De vele monumenten, kleine suggestieve steegjes en gezellige pleintjes maken de stad zeker de moeite waard om er een aantal dagen door te brengen. U kunt voor de fiets of wandelvariant kiezen. Uw hotel ligt vlakbij het oude centrum van de stad en heeft een wellness centrum waar u een ontspannend pakket aangeboden krijgt. Kortom dit korte arrangement combineert op een ideale manier cultuur, natuur en ontspanning.

 

 

 

 

Umbrië is niet alleen rijk aan ongerepte natuur met bergen en heuvels bedekt met bossen maar is ook rijk aan water, dat in de bergen ontspringd aan bronnen die vaak in de oudheid al vermeld werden. Er zijn vele meertjes, rivieren en bergbeekjes; er is schoon en puur water om te drinken, te zwemmen, thermale centra met geneeskrachtige werking en goed uitgerustte moderne wellness centra voor de nodige ontspanning. Dit alles maakt van deze mooie regio een uitstekend vakantieoord waar sport en ontspanning samenvloeien.

 

 

 

 

Programma:

Dag 1

Aankomst in Assisi

Aankomst in uw hotel in Assisi. De rustige ligging en het mooie uitzicht op de Valle Umbra maakt van uw hotel een ideal verblijf in Assisi. Vanuit het hotel is het middeleeuwse stadscentrum van Assisi (900 meter) gemakkelijk te voet te bereiken, maar er is ook een halte voor de stadsbus. Er zijn 26 comfortabele kamers met badkamer, minibar, TV en airconditioning. Het hotel heeft een goed restaurant met Umbrische specialiteiten, een bar, een zwembad en een privé parkeerplaats. Aan het einde van de middag worden de kaarten en routebeschrijvingen overhandigd en indien u een fiets gehuurd heeft kunt u deze uitproberen.

Diner in het hotel

 

 

Dag 2 -3

WANDELINGEN

Voor de wandelvariant zijn  er de volgende wandelroutes beschikbaar:

Een stadswandeling in Assisi voert u langs de belangrijkste culturele monumenten. Vele van deze monumenten zijn verbonden met het verleden van de hh.Franciscus en Clara, die beide in Assisi geboren zijn. Van het hotel gaat het naar de hoger gelegen stadspoort porta Cappuccini (470m). Vanaf deze stadspoort volgt de route via een wirwar van kleine middeleeuwse steegjes en pleinen langs de overblijfselen van het anfitheater, de stadsburcht (506m), die hoog boven de stad uittorend, de S. Franciscus-basiliek, de tempel van Minerva, de chiesa Nuova, de basiliek van de H. Clara om daarna af te dalen naar het klooster S. Damiano (310m), dat buiten de stadsmuren ligt. Hierna kan er besloten worden om weer terug te keren naar het hotel of wie daar nog zin in heeft kan vanaf het klooster verder dalen naar S. Maria degli Angeli (210m) en daar de indrukwekkende basiliek bezoeken. Van hieruit gaat men weer terug met de stadsbus naar de stadspoort Porta Nuova in Assisi, vanwaar het nog 10 min. lopen is naar uw hotel.

Duur wandeling: ca. 3 – 4 ½  uur

of

Een langere wandeling door de heuvels rondom Assisi. Deze wandeling begint vanaf de Porta Cappuccini (470m) vanwaar de klim naar Fonte Maddalena (810m) op Monte Subasio begint. Van hieruit daalt men af naar het gehucht Costa di Trex (571m) en nog verder afdalend arriveert men in Ponte Grande (360m). Hier kan een welverdiende pauze ingelast worden in de bar of in één van de twee restaurants van het dorp. Hierna weer omhoog om via de heuvels weer terug te keren naar Assisi. U komt de stad binnen via Porta S. Giacomo (400m) en door het centrum wandelt men weer terug naar het hotel.

Niveau; gemiddeld tot zwaar; Duur wandeling: 5 ½ uur (18 km)

of

Een kortere wandeling :

Deze mooie wandeling is schaduwrijk, want u wandelt vnl. door de bossen van het natuurpark  Monte Subasio Vanaf de Porta Cappuccini wandelt u omhoog naar de bron F.te Maddalena (810m). Vanaf hier daalt u af naar het gehucht Costa di Trex en de gemarkeerde wandelroute n° 51 volgende keert u weer terug naar Assisi.

Niveau: gemiddeld; Afstand: 12 km; Wandeltijd: 4 uur

of

Een wandeling over de top of Monte Subasio

Dit is een wat uitdagender wandeling, maar erg mooi en gevarieerd. De wandeling begint bij het hotel, maar om hem iets in te korten kunt u met de auto naar de hermitage gaan of een transfer boeken (niet inbegrepen in de prijs). Een gemarkeerde wandelroute brengt u naar de hermitage ‘Eremo delle Carceri’ dat op 830m hoogte ligt. Na uw bezoek aan de hermitage klimt u verder richting de topo van de berg. U komt bij de rotsformatie Sasso Piano en heeft vanaf hier fantastisch uitzicht over de valley ‘Valle Umbra’ met zijn middeleeuwse stadjes als Montafalco, Assisi en Perugia . Een stukje afdalen en u komt bij de bron ‘Fonte Bregno’ vanwaar u weer begint te klimmen tot de Mortaro Grande, een trechtervormige karst depressie. Nu bereikt u algauw het hoogste punt van uw tocht vandaag (1240m) en begint de afdaling terug naar hermitage en Assisi . Eerst passeert u nog de berghut Vallonica, voordat de afdaling u de schaduwrijke bossen inbrengt.  

Niveau; gemiddeld tot zwaar / zwaar; wandeltijd 7 uur of 5 uur;  afstand: 16 of 12 km

of

Een wandeling naar het middeleeuwse Spello

De route volgt de flank van de Monte Subasio. Deze mooie wandeling voert u langs olijfgaarden en u heeft mooie vergezichten over de vallei, Valle Umbra. Spello is gebouwd tegen de helling van Monte Subasio. Het plaatsje is nog van Romeinse oorsprong en aan dit verre verleden herinneren nog de porta Venere, de restanten van het Romeinse theater en de poort ‘Porta Consolare’ Vergeet niet de kleurige fresco’s van de schilder Pinturicchio in de kerk S.Maria Maggiore te bewonderen. U keert terug naar Assisi met de trein en stadsbus

Niveau: licht; Wandeltijd: 3 uur; afstand: 12 km

 

Dag 2 en 3 

FIETSEN

Voor fietsvariant city bike zijn  de volgende routes beschikbaar:

Een fietstocht naar Spello en S.Maria degli Angeli

Fietsend over een rustige licht golvende weg bereikt u Spello. Dit gezellige middeleeuwse plaatsje, dat nog een Romeins verleden heeft en is net als Assisi gebouwd tegen de helling van de Monte Subasio. Het plaatsje heeft een kleurige uitstraling door zijn met bloemen versierde straatjes. Er zijn verschillende monumenten, die het bezoek zeker de moeite waard maken. Zo zijn er de mooie fresco’s van de Umbrische schilder Pinturicchio in de S.Maria Maggiore kerk, de recent opgegraven romeinse mozaïeken en de romeinse poorten Porta Consolare en Porta Venere te bezoeken. Vanuit Spello daalt u af naar S.Maria degli Angeli waar u de indrukwekkende basiliek kunt bezoeken, die gebouwd is op de plaats waar eens St.Franciscus met zijn medebroeders vertoefde. Een korte, maar steile klim brengt u terug naar Assisi.

Niveau: makkelijk-gemiddeld; Afstand: 37,5 km

of

Een fietstocht naar Torgiano

U daalt af in de vallei en fietst richting Cannara, het plaatsje bekend vanwege zijn uien en het feest gelijknamige jaarlijkse feest ‘Festa della Cipolla’. Verder de vallei overstekend bereikt u Torgiano, dat aan de samenvloeiing van de Tiber en de Chiascio ligt.  Eeuwenlang had het stadje de controle over deze 2 belangrijke waterwegen.  Van de voormalige verdedigingswerken rest alleen nog de Torre di Guardia of Baglioni (1274).  Het Palazzo Graziani-Baglioni is uit de 17de eeuws.  Het stadje is vooral het centrum van een vruchtbaar wijngebied.  Het is zeer zeker de moeite waard om het wijnmuseum in het 17de eeuwse Palazzo Graziani-Baglioni te bezoeken. Hier heeft Maria Grazia Lungarotti een zeer interessante collectie kunst verzameld. Alle voorwerpen in het museum zijn verbonden met de wijncultuur. Zo is er een rijk gevarieerde aardewerken collectie van wijnbekers, karaffen en gedecoreerde borden van de oudheid tot de moderne tijd te bewonderen. Verder heeft de familie sinds niet al te lange tijd ook het olijfmuseum geopend waar een zeer verhelderende uitleg gegeven wordt over alles wat met olijfolie te maken heeft.

Niveau: gemakkelijk; Afstand: 42 km

of

Een fietstocht naar Bevagna

U daalt af in de vallei en over rustige landweggetjes bereikt u het Bevagna, dat aan de rivier de Teverone ligt.  In de Romeinse tijd heette het stadje Mevania en in deze tijd  maakte het een periode van grote economische bloei door, omdat het aan een tak van de Via Flaminia lag, de drukke handelsweg, die van Rome naar de Adriatische kust liep.  Bevagna heeft een gezellig plein met een mooie middeleeuwse fontein.Verder is er o.a. te bezichtigen het Palazzo dei Consoli (het oude bestuurscentrum van Bevagna), de romaanse kerken San Silvestro en San Michele Arcangelo en een Romeinse mozaïekvloer. Na uw bezoek fiets u weer door de vallei terug naar Assisi.

Niveau: gemakkelijk; Afstand: 46 km

of

Een rondrit om Monte Subasio

Een mooie fietstocht rond de berg Monte Subasio. U fietst door het natuurpark over een rustige weg en passeert Spello en kleine dorpjes als Collepino,Armenzano en Costa di Trex of Monte Subasio. Deze tocht heeft meerdere hoogteverschillen.

Afstand: 40 km; nievau: gemiddeld tot zwaar

 

Dag 4

vertrek na het ontbijt

 

 

 

 

 

 

In het pakket is in begrepen:

  • 2 of 3 overnachtingen met ontbijt

  • 1 diner

  • Wellness behandeling ‘Castae Acqua’

  • road book en kaarten

  • route briefing in het hotel op aankomstdag

  • nederlandstalige assistentie

  • Toerinformatie

  • back up service 

 

Periode

iedere dag gedurende het gehele jaar (in de winter kunnen soms de hogere routes niet begaanbaar zijn vanwege sneeuw)

Niveau 2, 2/3 of 3

gemakkelijk, gemiddeld en zwaar. Deze reis biedt verschillende niveaus aan. De MTB routes zijn zwaar en voor getrainde fietsers.     

Deelnemers

minimum 2 personen (alleenreizende op verzoek)

Prijs p.p. 2019

4 dagen / 3 nachten

In een twee pers. kamer    € 295,00

In een éénpersoonskamer    € 367,00

3 dagen / 2 nachten

In een twee pers. kamer    € 226,00
In een éénpersoonskamer    € 287,00

fietshuur 2 dagen hybrid € 33,00  - e-bike € 55,00

op verzoek

fietsverhuur, upgrading naar superior kamer mogelijk, wijnproeverijen en extra overnachtingen

 

 

Vraag vrijblijvend meer informatie aan !