HET BORDUURWERK 'PUNTO ASSISI' 

 

In Umbrië zijn er vele borduurtechnieken ontwikkeld, maar één van de bekendste is wel Punto Assisi.  Zoals de naam al aangeeft is het een borduurtechniek uit de Italiaanse plaats Assisi en omgeving. Over het ontstaan en de ontwikkeling is weinig bekend, want de techniek en de patronen werden vnl. mondeling overgeleverd. Maar dat het gebruik ervan al heel ver teruggaat, kunnen we zien in een 13e eeuws fresco over het leven van de H.Franciscus in de Franciscus basiliek te Assisi. Hier wordt een tafelkleed afgebeeld versierd met Punto Assisi. 

 

 

 

 

 

Punto Assisi wordt gebruikt om gebruiksvoorwerpen te decorern. Zo worden de vele decoratieve patronen (vooral dier- en plantmotieven) geborduurd op tafelkleden, servetten, handdoeken, dienbladen en kussens, maar ook worden er kinderkleding, blouses en handtasjes mee opgesierd. Daarnaast wordt de borduurtechniek gebruikt voor ingewikkelder figuratieve werken, die worden ingelijst. De onderwerpen van deze schilderijen zijn nauw verbonden met het Franciscanisme, de religieuze beweging nog steeds belangrijk voor de stad Assisi, geboorteplaats van de heiligen Clara en Franciscus.

 

Punto Assisi typeert zich door een combinatie van de rijgsteek en de kruissteek. De rijgsteek wordt gebruikt voor de 'tracering', de omlijning van de figuren. Dit omlijnen gebeurd door hetzelfde aantal weefseldraden (3x3 of 4x4) op te nemen en over te slaan; aan het einde gekomen keert men dan weer terug over de opengelaten steken. Vervolgens wordt de achtergrond ingevuld met de kruissteek: eerst halve kruisjes allemaal in dezelfde richting en daarna keert men weer terug om de kruissteek af te maken. Voor de tracering wordt een zwarte draad gebruikt en de traditionele kleuren voor de opvulling van de achtergrond zijn rood, lichtblauw, groen en roestbruin, maar tegenwoordig is het garen in een enorm kleurvariatie verkrijgbaar.

 

 

literatuur en voorbeelden:

* Punto Assisi, Editrice Minerva 1994

 

 

Cursus en tentoonstelling in Assisi:

*Punto Assisi gisteren en vandaag; tentoonstelling, demonstraties en intensieve cursus verzorgd door de Accademia Punto Assisi. Voor boekingen tel. 0039 075 816552

 

Overig:

Andere borduuractiviteiten en tentoonstellingen in Umbrie zijn te vinden op de website:

http://www.gvdevel.com/artigianato/Index.aspx?idmenu=106 

Nederlands en Engelstalige site met veel informatie en modellen Assisi Punto http://www.puntopunto.info/index.htm 

  

Museum del Ricamo in Valtopina